Wedstrijden
Belgisch kamp.
Nationale selectie
 
Koerskalender
 
Klassement
 
Kampioenschap
 
WK De Panne
 
  LAZEF, Wedstrijden

LAZEF De wedstrijden

Het wedstrijdverloop

Een wedstrijd wordt gereden op een omloop van ongeveer 2 kilometer op het strand. De omloop heeft doorgaans 2 bochtzones waar alle zeilwagens keren. Een wedstrijd bestaat uit meerdere reeksen van meestal 45 minuten per reeks. Wie na de afgesproken tijd als eerste over de finish gaat, is de winnaar. Op basis van de resultaten van minimaal drie reeksen wordt een eindklassement van de wedstrijd opgemaakt.

Alle wagens van éénzelfde klasse worden aan de start geroepen en krijgen een genummerde startplaats die per wedstrijdrit verandert. Hierdoor krijgt iedere piloot tijdens het verloop van de kampioenschappen zowel goede als slechte startposities toegewezen.

De koersdirecteur roept alle piloten samen om in een briefing de toestand van het parcours, eventuele hindernissen en de duur van de wedstrijd mee te delen. Na het neerlaten van de rode vlag en een pistoolschot lopen de piloten hun zeilwagen in gang.

De start is veelal een bont spektakel, immers, wie het snelst uit het pak wagens wegraakt en zich met zijn wagen in een goede positie van de wind kan duwen, vangt de gunstigste wind in zijn zeil en is het snelst weg.

Het parcours wordt aan beide uiteinden bepaald door een "oranje zone" waar op een reglementaire manier moet gedraaid worden rond een wit-rode vlag.

het wedstrijd reglement de nationale wedstrijdkalender

De nationale wedstrijden

Om aan wedstrijden deel te nemen moet men jaarlijks een koerslicentie aanvragen. Die kan men alleen krijgen als men het brevet van piloot bezit en tevens lid is van een club die aangesloten is bij LAZEF.

De titel van Belgisch kampioen wordt toegewezen aan de piloot die het beste resultaat behaalt over vier van te voren aangeduide wedstrijden. Dit zijn meestal wedstrijden met internationale deelname. De punten worden toegekend volgens een welbepaald reglement. Voor elke klasse is er een Belgisch kampioen.

Uit de behaalde resultaten van de voor het klassement in aanmerking komende wedstrijden worden door de nationale federatie (BFLYC) selectielijsten van de Belgische piloten voor deelname aan de kampioenschappen opgemaakt.
Sedert 23/1/99 heeft de BFLYC een nieuw selectiereglement goedgekeurd.

de nationale wedstrijden de selectie

De internationale wedstrijden

Verscheidene internationale wedstrijden worden georganiseerd onder de hoede van de internationale federatie (FISLY). De jaarlijkse Europese kampioenschappen Zeilwagenrijden worden georganiseerd voor de klassen 2, 3, 5 en "Standart".

Om de 2 jaar worden wereldkampioenschappen georganiseerd. Van 26 september 1998 tot 2 oktober 1998 werd het Europees en Wereldkampioenschap zeilwagenrijden georganiseerd in De Panne, België ! Het was de 6e editie van het wereldkampioenschap en het 36e Europees kampioenschap. Meteen werd ook 100 jaar zeilwagensport gevierd met de uitgave van een boek en een tentoonstelling. Het volgende wereldkampioenschap vindt plaats op het Nederlandse eiland Terschelling in het jaar 2000.

De nationale federatie (BFLYC) duidt d.m.v. selectiewedstrijden de Belgische ploeg aan voor deelname aan het Europees kampioenschap dat jaarlijks georganiseerd wordt in een ander land. Bijna elk jaar bestaat ongeveer 85 % van deze ploeg uit piloten met licentie bij de Nederlandstalige vleugel van de Belgische Federatie, met name de LAZEF.

de I.S.A.R.R. FISLY koersreglementen de internationale wedstrijdkalender

De Wereldkampioenschappen

De duur van een wedstrijdrit is over het algemeen 45 minuten, tenzij anders beslist door de koersdirecteur in samenwerking met de internationale jury. De piloot die in eerste positie rijdt wordt na 45 minuten afgevlagd met een zwart-wit geblokte vlag.

Aan de hand van de behaalde punten in de dagelijkse wedstrijden wordt na de laatste wedstrijd het eindklassement opgemaakt. De piloot met het minst aantal punten in zijn/haar klasse wordt uitgeroepen tot wereldkampioen. Al naargelang de windsnelheid en -richting geeft een wedstrijd steeds een boeiend en spectaculair verloop.

de kampioenschappen palmares